środa, 6 stycznia 2016

Przepis #2 ~Burgery z kotletem z soczewicy

Od jakiegoś czasu miałam ochotę zjeść dobrego burgera. Jednak nie jem czerwonego mięsa i unikam zbytnio przetworzonej żywności, dlatego postanowiłam zrobić go sama w zdrowszej wersji. Muszę przyznać, że wyszedł na prawdę pyszny:) 

Do zrobienia kotletów potrzebujemy:
- szklankę czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody (do ugotowania soczewicy)
- sól, pieprz, papryka w proszku
- kawałek surowej papryki
- cebula
- bułka tarta
- olej roślinny

Gotujemy wodę. Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę. Gotujemy około 15 min. Pod koniec gotowania delikatnie solimy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i paprykę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy. Tak powstałą masę mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Dodajemy odrobinę bułki tartej. Z tak powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. 

Pozostałe składniki:
- bułki pełnoziarniste
- sałata 
- pomidor
- żółty ser
- odrobina ketchupu

Bułki kroimy na pół. Jedną część smarujemy ketchupem i kładziemy ser. Podgrzewamy w piekarniku, aż ser stanie się delikatnie roztopiony. Po wyciągnięciu układamy na bułce sałatę, kotlet oraz pomidor. I można jeść:)
Smacznego:) W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz