niedziela, 17 stycznia 2016

Przepis #3 Owsianka

Dzisiaj przedstawię Wam mój sposób na pyszne i wzmacniające śniadanie od którego zaczynam każdy dzień. W roli głównej wystąpi owsianka. Pewnie każdy z Was próbował i wie jak smakuje. Jednym pewnie mniej innym bardziej. Potocznie owsianka ma niezbyt dobrą opinię jednak to zaczyna się zmieniać. I bardzo dobrze! Dla mnie to numer jeden i nie wyobrażam sobie poranka bez miseczki pełnej ciepłej owsianki z pysznymi dodatkami. 

Właściwości owsa jest bardzo wiele. Do najważniejszych zalicza się: bogactwo wartości odżywczych np. białka i aminokwasów, jest wspaniałym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B i E, selenu oraz magnezu. Jest dobrym źródłem energii. Według mnie owsianka to wspaniały posiłek na początek dnia dający energię na ładnych parę godzin. 

Ta dziwnie wyglądająca papka jest smaczna sama w sobie ale dużo smaku nadają jej dodatki, z którymi można ją jeść. Można ja gotować na mleku lub wodzie. Ja gotuję na wodzie, gdyż mój organizm niezbyt dobrze toleruje mleko i jego pochodne.


Uwielbiam jeść owsiankę z bananem, migdałami, morelami , rodzynkami oraz żurawiną a także 2 kostkami gorzkiej czekolady. Kiedy czekolada się rozpuści po wymieszaniu owsianka ma wspaniały kakaowy kolor i pyszny smak. Sami spróbujcie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz