wtorek, 11 kwietnia 2017

Przepis #12 Świąteczne babeczki

Witajcie,
święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez babeczek! Zawsz można je zrobić szybko mieszając wszystko w jednej misce ( i za to je uwielbiam). Stało się tradycją, że co roku piekę babeczki. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka.

Składniki ( 13 babeczek)

suche
- mąka owsiana 180 g
- mąka kokosowa 60 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- cynamon 0,5 łyżeczki



mokre
- masło orzechowe 3 łyżki
- miód 1 łyżka
- 1 jajko
- mleko roślinne 0,5 szklanki
- banan 3 sztuki
- 1 łyżka oleju kokosowego







Wykonanie
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej rozgniatamy banany. Dodajemy masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz pozostałe mokre składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Na koniec łączymy obie masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do foremek przekładamy masę nakładając do około 3/4 wielkości foremek.


Pieczemy około 25 minut.

Moje babeczki udekorowałam polewą, migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Masę przygotowałam z daktyli ( 80 gram namoczonych dzień wcześniej) oraz czekolady gorzkiej (40 gram) i oleju kokosowego (jedna łyżka). Czekoladę stopiłam wraz z olejem. Dodałam daktyle i całość zblendowałam   do uzyskania jednolitej masy. Udekorowałam nią wystudzone babeczki.




















Smacznego!
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz