poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Przepis #15 Jaglany snikers

Witajcie,
lubicie słodycze? Ja tak! trudno mi sobie wyobrazić weekendową po południową herbatkę bez czegoś słodkiego. Słodycze sklepowe już dawno porzuciłam i jakoś nie mam ochoty ich jeść. Za to uwielbiam wymyślać bardziej zdrowsze wersje ciast i deserów, które można zjeść bez wyrzutów sumienia. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie ukochanych przeze mnie płatków jaglanych. Ich połączenie z masłem orzechowym oraz polewą daktylową dało pomysł na fit - snikersa. Według mnie i moich najbliższych wyszło pysznie:)



Składniki
Spód
- 120 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli
- 90 gram płatków owsianych
- 1 łyżka karobu ( można zastąpić kakao)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 50 gram orzeszków ziemnych pokrojonych drobno 

Masa
- 200 gram płatków jaglanych
- 2,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 gram cukru kokosowego lub słodzika

Polewa
- 80 gram namoczonych  dzień wcześniej suszonych daktyli
- 40 gram gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego

Dodatek
- orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch ciasta

Wykonanie
Spód
Do miski wrzucamy odsączone daktyle, płatki owsiane, karob, olej kokosowy oraz orzeszki ziemne.



 Wszystko staramy się zblendować na dość gładką masę - jednak nie zbyt mocno, aby dało się wyczuć chrupiące orzeszki ziemne. 


Całość wykładamy na dnie wcześniej przygotowanej foremki ( u mnie jest to tortownica). Wkładamy do lodówki.




Masa
Do garnka wlewamy wodę oraz mleko. Dorzucamy płatki jaglane. Gotujemy, aż płatki nie staną się bardzo gęste. W międzyczasie dodajemy cukier. Pod koniec dorzucamy jeszcze masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 



Kiedy masa ostygnie blendujemy ją. Następnie wykładamy na spód. 


Polewa
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Kiedy składniki się roztopią zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi. Odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. 



Dajcie znać czy lubicie takie fit zamienniki dla typowych ciast, deserów czy sklepowych słodyczy:)



Smacznego!

W. 

3 komentarze:

  1. Dziękuję - fit_travel_patrycja

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, ale to kompletnie same weglowodany a tym samym kalorycznosc straszna. Nastepnym razem zrobie z odzywka bialkowa, dam mniej płatkow i daktyli bo ten zestaw zabija gestoscia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt jest bardzo gęsty i syty jednocześnie dlatego nie da się zjeść więcej niż jednen kawałek ☺ ciekawy pomysł na zamienniki ☺ daj znać jak poszło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń