piątek, 19 maja 2017

Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym

Witajcie,
niestety należę do tych osób, które nie wyobrażają sobie popołudniowej harbatki bez czegoś słodkiego. Dbając o zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej diecie dlatego postanowiłam przygotować rogaliki z mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne do herbaty.




Składniki
Ciasto
- 35 gram cukru kokosowego
- 300 gram mąki jaglanej
- 50 gram mąki owsianej
- 125 ml mleka
- 15 gram drożdży
- 70 gram oleju kokosowego
- 2 jajka

Mus
- 3 jabłka
- cynamon

Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prużymy. Na koniec dodajemy cynamon. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Wykonanie
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, które zalewamy połową porcji ciepłego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki mąki jaglanej. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do pozostałej części mleka wlewamy roztopiony olej kokosowy Do dużej miski wsypujemy resztę mąki jaglanej oraz mąkę owsianą. Robimy zagłębienie w które wlewamy rozczyn.



 Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Powoli wlewamy także mleko połączone z olejem. Tak powstałą masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut.


Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą.


Smacznego !
W.


2 komentarze: