poniedziałek, 22 maja 2017

Przepis# 27 Zielona pasta do chleba z soczewicy

Witajcie, 
po ostatnich słodkościach czas na małą odmianę. Dzisiaj będzie to zielona pasta do chleba z czerwonej soczewicy. Prosta w przygotowaniu idealnie wpasowuje się w wiosenne klimaty. Mimo iż, jest zrobiona z czerwonej soczewicy  ma zielony kolor a zawdzięcza go dodatkowi szczypiorku. Wystarczy dodać tylko swoje ulubione przyprawy i pasta gotowa.



Składniki
- 100 gram soczewicy czerwonej
- 300 ml wody
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne,


Wykonanie
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie zostawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy i bardzo drobno kroimy. 



Wystudzoną soczewicę  bardzo dokładnie blendujemy. Dodajemy szczypiorek i przyprawy. Ponownie blendujemy. 



Pasta idealnie smakuje z ciemnym chlebem czy świeżutką bułką. Prosta i szybka w wykonaniu będzie równie dobrze komponowała się jako dip to surowych warzyw. 



Smacznego !
W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz