piątek, 26 maja 2017

Przepis #29 DaktyLove KarmeLove

Witajcie,
Z okazji dzisiejszego dnia Matki przychodzę do Was z pomysłem na słodki ale jednocześnie zdrowy deser dla naszych mam dbających o linię – i nie tylko. Ciasto „Daktylove – Karmelove” nie zawiera białego cukru oraz mleka. Nie mniej jednak jest bardzo słodkie;) Łatwe w przygotowaniu – każdemu się uda. Dla wszystkich Mam wszystkiego co najlepsze :) 



Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 40 dag mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
- 200 gram daktyli 

Dodatkowo
- gryka preparowana jako posypka

Polewa
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów



Wykonanie
Biszkopt 

Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier kokosowy i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po kolei żółtka. Całość dokładnie ponownie ubijamy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie przelewamy ciasto do foremki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa
Daktyle namaczamy godzinę wcześniej ( choć najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej). Następnie odsączamy od nadmiaru wody i dokładnie blendujemy na jednolitą masę.

Kiedy biszkopt jest już wystudzony dzielimy go na dwie części. 



Jedną smarujemy masą daktylową (pozostawiając trochę masy na wierzch ciasta) i przykrywamy drugą. 



Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy gryką. 




Polewa
W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz masło. Polewamy nim ciasto.

Ciasto na mące kokosowej jest bardzo delikatne oraz aromatyczne. Dodatek masy daktylowej sprawia, że smakuje jak karmel. Polewa z masła orzechowego nadaje dodatkowo wyrazisty posmak. 



Smacznego !
W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz