wtorek, 30 maja 2017

Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami

Witajcie,
pachnąca, cieplutka i z kruszonką i owocami - drożdżówka. Wspomnienie dzieciństwa. Przechodząc na dietę i zdrowy styl życia wydawać by się mogło, że takie pyszności muszą odejść w zapomnienie. Fakt, te kupione w przeciętnym sklepie czy piekarni raczej do zdrowych nie należą. Jednak warto czasami umilić sobie życie i sięgnąć po coś pysznego. Dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję drożdżówki na mące żytniej, bez białego cukru oraz mleka z powidłami. Zapach jest równie kuszący co tej dostępnej w sklepie. Smak różni się ze względu na rodzaj użytej mąki - według mnie jest jeszcze lepszy i przede wszystkim zdrowszy:)



Składniki:
- 250 gram mąki żytniej
- 35 gram oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 14 gram drożdży 
- 1 jajko
- 100 ml wody
- dowolne owoce lub dżem,powidła  

Wykonanie
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże. Wlewamy letnią wodę oraz wsypujemy cukier. Pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy owoce - jeśli używasz świeżych pokrój je na mniejsze cząstki. 

Następnie do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąkę. Kolejno wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 7-8 mniejszych kulek.  Każdą rolujemy a następnie zwijamy jak ślimaczki. Na środku ugniatamy ciasto tworząc zagłębienie w które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie.



Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z resztek mąki (to co zostaje w misce) do której dodajemy odrobinę cukru kokosowego.



Tak przygotowane drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez  około 25 minut.

Pyszna i aromatyczna drożdżówka z owocami i kruszoną idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy.



Smacznego!
W.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) poza tym można robić je z każdymi owocami - akurat sezon w pełni się zaczyna:)

      Usuń