niedziela, 4 czerwca 2017

Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach

Witajcie,
jeśli w niedzielne przedpołudnie szukacie pomysłu na obiad to zapraszam na zdrowe i sycące danie z wykorzystaniem wiosennych warzyw oraz mięsa. Proste a jednocześnie bogate w witaminy i wartości odżywcze. Połączenie warzyw oraz kurczaka zawsze sprawdzi się dobrze jako propozycja obiadowa. Kilka składników i obiad gotowy:)



Składniki
- 1/2 piersi z kurczaka
- 4 marchewki
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- pół cebuli czerwonej
- passta pomidorowa (około 4 łyżek)
- przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka



Dodatek
- młode ziemniaki


Wykonanie
Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki.



Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką.



W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy passatę z przyprawami, mieszamy do momentu zagotowania.



Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno odrobinę sosu i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie układamy  pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso.



Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.



Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:)


Smacznego !
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz