sobota, 17 czerwca 2017

Przepis #39 Lekki biszkopt kokosowy z truskawkami i kokosową bitą śmietaną

Witajcie,
sezon truskawkowy trwa w najlepsze, dlatego uważam, że trzeba korzystać z tych małych pysznych dobrodziejstw. Dzisiaj przedstawiam Wam biszkopt na mące kokosowej z bitą śmietaną na bazie mleczka kokosowego oraz truskawkami. Lekki i pyszny. Bez laktozy, białego cukru oraz glutenu:)



Składniki
- 4 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki słodzika - ja użyłam cukru kokosowego

- puszka mleczka kokosowego (należy pamiętać o odwróceniu puszki na noc i przechowywaniu jej w lodówce)
- 1,5 łyżki dowolnego słodzika
- truskawki
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego



Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Całość dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Schłodzoną, gęstą część mleczka kokosowego ubijamy wraz z słodzikiem na bitą śmietanę. Następnie rozsmarowujemy ją na wystudzonym biszkopcie. Truskawki przekrawamy na połówki i układamy na śmietanie. Na koniec przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Bita śmietana i truskawki oraz czekolada to idealne połączenie. Bitą śmietanę z mleczka kokosowego można śmiało zastąpić jogurtem greckim wymieszanym ze słodzikiem - bez ubijania. Nawet będąc na diecie można zjeść kawałek bez obaw:)



Smacznego!
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz