wtorek, 20 czerwca 2017

Przepis #40 Żytnie ciasteczka w czkoladzie

Witajcie,
dzisiaj przed Wami żytnie ciasteczka z powidłami śliwkowymi polane czekoladą. Idealne do po południowej herbaty lub kawy. Są lekkie i aromatyczne dzięki mące żytniej. Do tego bez białego cukru i utwardzanych tłuszczy:)



Składniki:
- 250 gram mąki żytniej
- 2 jajka
- 20 gram cukru kokosowego
- 40 gram oleju kokosowego
- 1 łyżka jogurtu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie
- powidła śliwkowe

Polewa
- 40 gram gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy.


Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy.



Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi.



Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Czas na polewę. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy wystudzone ciastka.



Ciastka to dobry zamiennik sklepowych produktów. Bez zbędnych polepszaczy i ulepszaczy:) Wiem, co jem!



Smacznego!
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz