czwartek, 29 czerwca 2017

Przepis #44 Żytnie pierogi z warzywami

Witajcie,
warzywa to niezbędny składnik naszego codziennego menu. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Niestety często bardzo ich brakuje w naszej diecie. Czasami po prostu ich nie lubimy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem jak je przemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami.


Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki żytniej
- 1 jajko
- pół szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz
- 1-2 marchewki
- pól cebuli czerwonej
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- odrobina oleju
- 1-2 łyżki passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Wykonanie
Farsz
Wszystkie warzywa oczyściłam i starłam na tarce - oprócz cebuli, którą pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku.



Ciasto
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga.



Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi.



Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam).



Zostało mi trochę farszu co potraktowałam jako surówkę do moich pierogów.
Pierogi z żytniej mąki mają charakterystyczny smak a do tego są niezwykle sycące i bogate w błonnik.

Smacznego!
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz