niedziela, 23 lipca 2017

Przepis #55 Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez pieczenia

Witajcie,
niedzielny poranek do dobry moment na przygotowanie słodkiego deseru do popołudniowej herbatki, dlatego jeśli nie macie pomysłu to zapraszam do skorzystania mojego poniższego przepisu:) Dzisiaj jest to czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej. Szybkie bo bez pieczenia. Ponadto ciasto jest bezglutenowe (jeśli wykorzystamy kaszę jaglaną z prosa), bez białego cukru  oraz laktozy - jeśli wykorzystamy mleko roślinne. Mimo, że nie zawiera czekolady ( nie licząc tej potrzebnej do polewy) jest bardzo czekoladowe;) Spróbujcie koniecznie!



Składniki
Spód
- 120 g namoczonych daktyli
- 2 łyżeczki kakao
- 90 g płatków owsianych

Masa
- 200 g płatków jaglanych lub kaszy jaglanej
- 2-3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki słodzika lub cukru
- 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego

Dodatkowo
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- gotowy krem czekoladowy do dekoracji

Wykonanie
Spód
Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na tortownicę i chowamy do lodówki.



Masa
Do rondelka wlewamy mleko/wodę oraz płatki jaglane (kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu). Gotujemy i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy kakao oraz cukier/ słodzik. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie chłodna blendujemy ją przez chwilę a następnie wykładamy na daktylowy spód. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.


Polewa
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Chwilę studzimy i polewamy ciasto.



Aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe ozdobiłam je różyczkami z gotowego kremu czekoladowego ( użyłam kremu z gorzkiej czekolady Enerbio dostępnego w Rossmannie).



Smacznego!
W.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz