piątek, 28 lipca 2017

Przepis #57 FIT sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego)

Witajcie,
po raz kolejny w piątek czas na słodki deser z okazji zbliżającego się weekendu. Dzisiejsze ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo -  czekoladowym spodzie.  I wiecie co? To połączenie jest mega smaczne. Spróbujcie koniecznie!
Jedna porcja to: 143,6 kcal w tym: W: 15,6 g; B: 4,6 g: T: 6,5 g.



Składniki
Spód
- 120 g namoczonych daktyli
- 2 łyżeczki kakao
- 80 g płatków owsianych


Masa jogurtowa
- 800 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru lub słodzika
- 6 łyżek żelatyny
- 8 łyżek zimnej wody


Orzechowa pianka
- 2 białka jaja
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 20 g cukru lub słodzika




Wykonanie
Spód
Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej.



Masa jogurtowa
Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier/słodzik i  miksujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Chwilę przestudzamy i wlewamy do masy cały czas miksując. Następnie tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje.




Orzechowa pianka
Do zimnej wody wsypujemy żelatynę pozostawiamy aż spęcznieje na około 5-10 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę dodając powoli cukier/słodzik. Stopniowo dodajemy także masło orzechowe dalej miksując Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny!




Smacznego!
W.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz