piątek, 4 sierpnia 2017

Przepis #59 FIT Ciasto Tiramisu

Witajcie,
weekend- zatem czas na kolejny słodki FIT przepis na ciasto. Bezglutenowe, kawowe i niskokaloryczne - ciasto Tiramisu. Oryginalnie jest ono zrobione z dość tłustego sera Mascarpone ale ja znalazłam dla niego zamiennik - jest równie pyszny ale o wiele wiele mniej kaloryczny:) Mowa o jogurcie greckim.  Od kiedy odkryłam jak można w łatwy sposób zrobić krem do ciast z jogurtu greckiego zaczął on często gościć w moich wypiekach. Na pierwszy ogień poszło właśnie Tiramisu. Jedna porcja (na mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej) to: 128 kcal! w tym: W 8,85 g; B: 6 g, T: 7,5 g.



Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 80 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g słodzika lub cukru

Masa
- 800 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru/ słodzika

Dodatkowo
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody gotowanej ( ja użyłam kawy zbożowej)
- 2 -3 kostki startej czekolady
- 1 łyżeczka kawy do posypania

Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dokładnie chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybkimi energicznymi ruchami łączymy całość. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części.



Masa
Dzień wcześniej jogurt grecki przekładamy na sito i wkładamy do lodówki ( dzięki temu odsączy się z niego serwatka a jogurt będzie bardzo gęsty). Następnego dnia przekładamy jogurt do miski (serwatkę odlewamy) i chwilę ubijamy mikserem. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik.



Jedną część biszkoptu nasączamy kawą .Kolejno wykładamy 2/3 masy jogurtowej. Przykrywamy drugim biszkoptem. Jego również polewamy kawą.



Wykładamy pozostałą część masy. Całość posypujemy startą czekoladą oraz kawą. Wkładamy do lodówki.



Ciasto jest mega smaczne i delikatne. Najlepiej smakuje na drugi dzień ponieważ masa jogurtowa jest jeszcze lepiej schłodzona:) Dla mnie to ideał :) W dodatku ma bardzo mało kalorii!



Smacznego !
W.

4 komentarze: