poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Przepis #60 Domowe FIT ciastka Delicje

Witajcie,
na dobry początek tygodnia przychodzę do Was z kolejnymi słodkościami. Dzisiaj są to domowej wersji ciastka Delicje. Bezglutenowe i bez mleka. Bardzo lekkie choć zrobienie ich jest dość pracochłonne - włożona praca jest warta efektów. Z  jednej porcji przygotowałam 30 ciasteczek
(blacha 24 na 24 cm). Jedno ciastko to: 31,4 kcal w tym: W: 2,2  g; B: 1,46 g; T: 1,73 g.


Składniki
Biszkopt
- 40 g mąki kokosowej
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g cukru/słodzika

Nadzienie
- 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone)
- 4,5 g żelatyny
- 25 ml zimnej wody

Polewa
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 60 g gorzkiej czekolady



Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym i szybkim ruchem dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Przekładamy na blachę i pieczemy w temp 170 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.

Nadzienie
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i pozostawiamy na 5 min aż spęcznieje. Truskawki blendujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do truskawek. Tak przygotowaną masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ja użyłam takiej do tarty). Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



Polewa
W rondelku rozpuszczamy  olej kokosowy oraz czekoladę.  Pozostawiamy na chwilę do przestudzenia.

Z  przestudzonego biszkoptu wycinamy kółka, które możemy podzielić na pół wtedy ciastka będą cieńsze (ja tak zrobiłam).



Z zastygniętej masy truskawkowej także wycinamy kółeczka ale mniejsze, które następnie układamy na biszkopcikach.



Całość polewamy czekoladą.
Wkładamy do lodówki aby polewa zastygła.



Ciastka mogą być świetną przekąską oraz ozdobą stołu. Idealnie pasują do kawy i herbaty. Są niskokaloryczne i bardzo smaczne!



Smacznego!
W.

2 komentarze: