sobota, 12 sierpnia 2017

Przepis #62 FIT ciasto WZ

Witajcie,
pora na kolejną weekendową propozycję ciasta w wersji FIT. Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie masy z jogurtu greckiego. Ciasto WZ jest chyba każdemu znane. Oryginalnie opiera się na dość kalorycznej masie ze śmietany, dlatego znalazłam dla niej zamiennik w postaci jogurtu. Biszkopt jest bezglutenowy! Jedna porcja (użyłam blachy 24 x 24 cm - podzieliłam na 16 porcji)  to 136, 1 kcal w tym: W: 8,9 g; B: 6,1 g; T: 8,2 g.



Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 80 g mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru/słodzika

Masa
- 800 g jogurtu greckiego
- 30 g cukru/słodzika



Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość łączymy szybkim i energicznym ruchem. Przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa
Przygotowanie masy zaczynamy dzień wcześniej. Jogurt wykładamy na sitko nałożone na miskę i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier.

Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej.



Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład  owocami.



Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Jest bardzo delikatne i lekkie. Spróbujcie koniecznie!



Smacznego !
W.

4 komentarze:

  1. Super pomysł :D Czy do biszkoptu karob też się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Sądzę, że tak - karob także będzie dobrze pasował:)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. Przepis już zapisałam ;)
    Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) Dziękuję i również pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń