czwartek, 24 sierpnia 2017

Przepis #66 Kokosowe pralinki na patyku (FIT)

Witajcie,
dzisiejszy pomysł na zdrowe słodkości wpadł całkiem nieoczekiwanie. Miałam ochotę na coś kokosowego i czekoladowego. Pierwsze co to pomyślałam o czekoladzie kokosowej - szybko się jednak tego pomysłu pozbyłam. Więc zabrałam się za coś co można szybko zrobić w domu. I tak powstały one: kokosowe pralinki w gorzkiej czekoladzie - bez glutenowe, bez jajek i mleka. Do ich przygotowania użyłam tylko kilku prostych składników.  Szybko się je robi i w równie błyskawicznym tempie znikają:) Spróbujcie sami!



Składniki (10 pralinek)
- 50 g wiórek kokosowych
- 20 g cukru lub słodzika
- 1,5  łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
- patyczki do szaszłyków

Dodatkowo - do obtoczenia 
- posiekane orzechy ( ja użyłam nerkowców)
- wiórki kokosowe

Wykonanie
Do miseczki wrzucamy wiórki kokosowe, cukier oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy. Z tak powstałej masy lepimy kuleczki.


Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków.




Zabieramy się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Kiedy będzie już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej płynna - tak by móc polać nią nasze pralinki.

Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w posypce z orzechów lub wiórek kokosowych. Dobrze smakują także polane tylko polewą.




Pralinki poza tym, że świetnie smakują to jeszcze ładnie wyglądają. Z powodzeniem mogą stanowić jadalną dekorację naszego stołu.

Jedna pralinka to:  64,5 kcal w tym: W: 4,98 g; B: 1,24 g; T: 4,56 g. 




Smacznego!
W. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz