wtorek, 29 sierpnia 2017

Przepis #68 Domowe cukierki Michałki (FIT)

Witajcie,
dzisiaj przed Wami domowej roboty cukierki Michałki. Bardzo orzechowe i do złudzenia przypominające te sklepowe. Bez glutenu, mleka czy jajek. Tylko kilka składników i cukierki gotowe. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu - robi się je szybko i łatwo. Idealne jako przekąska do herbatki jak i ładnie opakowane doskonale sprawdzą się jako prezent:) Z jednej porcji wyszło mi 14 cukierków.
Jeden cukierek to: 51 kcal w tym: W: 2,5 g; B: 1,67 g; T: 3,7 g.



Składniki:
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów ( ja użyłam nerkowców)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżeczki kakao

Wykonanie
Do miski wrzucamy masło orzechowe oraz mąkę. Roztapiamy olej kokosowy i wlewamy do miseczki z masłem i mąką. Całość blendujemy. Dosypujemy kakao oraz posiekane orzechy i ponownie blendujemy na dość jednolitą masę.


Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na wysokość około 1,5 - 2 cm wysokości. Jako że nie miałam tak małej formy użyłam keksówki i zapełniłam ją tylko do 1/3 długości (masa jest dość kleista zatem spokojnie można z niej uformować żądaną wysokość).


Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na kawałki wielkości cukierków. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i obtaczamy w niej nasze cukierki ( dobrze, jeśli polewa odrobinę przestygnie aby nasze cukierki nie rozkleiły się).



Przechowujemy je w lodówce. Są na prawdę bardzo orzechowe i sycące. Spróbujcie koniecznie!


Smacznego !
W. 

4 komentarze:

  1. ciekawi mnie dodanie tej mąki . Czy surowa mąka nie szkodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa jest to zmielone wiórki kokosowe - zatem taka mąka nie zaszkodzi.😃

      Usuń