piątek, 1 września 2017

Przepis #69 FIT torcik czekoladowo- orzchowy na pożegnanie wakacji

Witajcie,
wakacje dobiegły końca. Sierpień minął dla mnie w ekspresowym tempie. Wakacyjne ciepłe dni powoli ustępują miejsca tym chłodniejszym jesiennym , które mają swój urok. Na pożegnanie tych wakacyjnych chwil przygotowałam bezglutenowy orzechowo - czekoladowy torcik z malinami - oczywiście w wersji FIT, którego kawałek można zjeść bezkarnie! Jedna porcja ( ciasto podzieliłam na 12 porcji, tortownica o średnicy 16 cm)  to: 141, 6 kcal w tym: B: 8,5 g; W: 12 g; T: 6,2 g. 





Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru/słodzika

Masa
- 600 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki słodzika/cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 20 g masła orzechowego

Dodatkowo
- tabliczka gorzkiej czekolady
- ok 200 g malin świeżych

Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy zostawiamy do wystudzenia.


Schłodzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

Masa
Przygotowanie masy zaczynamy dzień wcześniej. Jogurt grecki wykładamy na sito, które układamy na misce i chowamy do lodówki). Następnego dnia zbieramy masę i wkładamy do miski. Następnie miksujemy razem z cukrem. Dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej masło orzechowe. Na talerzu/paterze układamy pierwszy blat tortu i smarujemy masą z kakao. Następnie układamy na nim 2/3 malin.


Przykrywamy drugim krążkiem, którego smarujemy kremem orzechowym. Odrobinę kremu zostawiamy, aby posmarować boki. 
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, którą smarujemy całe ciasto.



Na wierzchu układamy pozostałe maliny.




Mój tort udekorowałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca. Połączenie malin i czekolady to wspaniałe połączenie. Tak można żegnać wakacje!




Smacznego!
W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz