poniedziałek, 4 września 2017

Przepis #70 Bezglutenowe FIT batoniki z bakaliami

Witajcie,
większość z nas chcąc schudnąć największy problem ma z wyeliminowaniem słodyczy. To chyba najgorsze z czym przychodzi nam się zmierzyć na diecie. Dzisiaj jest jednak tyle zdrowych ciastek, cukierków i innych słodkości, którymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku.
Jeden batonik to: 93 kcal w tym: B: 3,5 g; W: 9,4 g; T: 4,5 g. 



Składniki
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki słodziku/cukru
- 3 łyżeczki kakao

Dodatki
- 2-3 łyżki masła orzechowego 100%
- 50 rodzynek
- 50 g żurawiny
- 50 g orzeszków ziemnych lub innych
- 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Kilkoma energicznymi ruchami łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (u mnie wymiary 24 x 24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 min. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 



Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym.


Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników.



Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba energetyczna. Świetnie sprawdzą się w podróży czy jako przekąska do pracy.



Smacznego!
W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz