środa, 6 września 2017

Przepis #71 Bezglutenowe ciastka pieguski

Witajcie, 
większość z Nas lubi sobie zjeść coś słodkiego do kawy czy herbaty co jednak często nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Dlatego wychodząc temu na przeciw przygotowałam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka pieguski z czekoladą. Są łatwe w przygotowaniu i niskokaloryczne. Jedno ciastko ( z tej porcji wyszło mi 14 ciastek )  to 63 kcal w tym: B: 1,9 g; W: 11,7 g; T: 1 g. 



Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
-  jajko
- 20 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 40 g cukru/słodzika 



Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wbijamy jajko oraz wlewamy jogurt. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość łączymy.



Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łyżką układamy ciastka (jedno ciastko to jedna łyżka). 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 min (aż się delikatnie zarumienią).




Ciastka pieguski to świetna przekąska. Można je ze sobą zabrać do szkoły czy pracy. Są bardzo chrupiące a jednocześnie delikatne. Polecam!




Smacznego!
W. 

2 komentarze:

  1. A czy te ciastka nadadza sie dla cukrzyka? My liczymy ogolnie kalorie i na to insuline ale jaki wplyw na organizm ma maka kukurydziana ma wysokie ig??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana ma dość wysoki indeks glikemiczny. Lepiej będzie ją zastąpić mąką z amarantusa czy też z cieciorki lub owsiana.

      Usuń