sobota, 13 stycznia 2018

Przepis #107 Kokosowe babeczki z nadzieniem (bezglutenowe)

Witajcie,
dzisiaj chciałabym Wam zaproponować babeczki bezglutenowe z pysznym nadzieniem z serka mascarpone - oczywiście możecie użyć innego wedle uznania. Ciasto powstało na bazie mąki kokosowej oraz masła. Babeczki są bardzo kruche, dlatego trzeba się z nimi delikatnie obchodzić:) ale wystarczy je po upieczeniu wystudzić a następnie włożyć do lodówki by zrobiły się twardsze a jednocześnie nie straciły swojej delikatności. 

Wartości odżywcze na jedną sztukę (jako słodzik policzyłam ksylitol): 285 kcal w tym: B: 6,7 g; W: 10,6 g; T: 23 g. 



Składniki (12 standardowych babeczek)
- 160 g masła 
- 4 jajka
- 190 g mąki kokosowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 - 200  ml jogurtu naturalnego (małe opakowanie)
- 2- 3 łyżki cukru lub innego słodzika

Nadzienie
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki dowolnego słodzika 
- owoce, orzechy lub inne dodatki 



Wykonanie
Ciasto 
Na stolnicę wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną, którą siekamy z masłem (najlepiej by było w temperaturze pokojowej). Następnie dodajemy jajka, słodzik oraz jogurt. Całość zagniatamy. Tak powstałą masą wyklejamy foremki do babeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie babeczki pozostawiamy do wystudzenia.

Nadzienie
Serek mascarpone miksujemy ze słodzkiem. Wykładamy do wystudzonym babeczek. Dekorujemy owocami lub innymi dodatkami.



Babeczki przechowujemy w lodówce. Są bardzo delikatne i lekko kokosowe w smaku. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek - także jako dekoracja naszego stołu. 



Smacznego !
W. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz