Przepis #141 Wafle "Princessa" - bez białego cukru

Witajcie,
w sumie to do końca nie wiedziałam  jak nazwać mój dzisiejszy deser - czy to bardziej wafle czy ciastka? Ale chyba bliżej im do wafli:) Przekładane kokosowym kremem przypominają wafelki Princessa- idealne dla wielbicieli kokosa. To co gotowi na nowy przepis? :) jeśli tak to zapraszam poniżej:)

Wartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym:  B: 5 g; W: 20 g; T: 23 g. 



Składniki
(ilość wafli zależy od wielkości jakie chcemy uzyskać)
Wafle
- 2 białka
- 70 g oleju kokosowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 -3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
- 100 g mąki orkiszowej
Masa
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1-2 łyżki syropku klonowego lub innego słodzika
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych - można dodać więcej (musi powstać bardzo gęsta masa
Dodatkowo
- mus kokosowy (ja swój kupiłam w Biedronce)



Wykonanie
Wafle
Do miseczki wrzucamy białka, mleczko kokosowe oraz słodzik. Mieszamy. Olej rozpuszczamy i powoli wlewamy do naszej masy. Na koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy (dość cienko). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut i następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Lekko ciepłe ciasto kroimy na kawałki wielkości wafli.
Masa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przestudzoną masą przekładamy nasze wafle. Wierzch smarujemy musem kokosowym. 



Wafle przechowujemy w lodówce. Zamiast musu kokosowego wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Idealnie sprawdzą się na przekąską lub słodki deser.



Smacznego!
W. 

Komentarze

Popularne posty