Przepis #179 Dyniowe ciasto - bez laktozy i glutenu

Witajcie,
dynia to warzywo, które świetnie się sprawdza nie tylko do dań na słono ale i na słodko. Może być świetnym i prawie niewyczuwalnym dodatkiem do słodkich deserów, ciast i ciasteczek. Dawniej bardzo często przygotowywałam z niej różnego rodzaju muffiny a w tym roku pokusiłam się o przygotowanie ciasta - bez glutenu i bez laktozy. Dokładny przepis znajdziecie poniżej.




Składniki 
(forma o średnicy 16 cm)
- pół szklanki startej dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (jeśli nie zależy nam by nie było glutenu można użyć orkiszowej lub zwykłej pszennej pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 40 g dobrej gorzkiej czekolady (jeśli chcemy by ciasto było bez laktozy wybierz czekoladę bez mleka w składzie)




Wykonanie
Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cynamon. W drugiej łączymy jajka, miód oraz dynię i olej kokosowy. Łączymy obie masy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.




Ciasto dyniowe możemy dowolnie udekorować - choć dobrze smakuje nawet bez dodatków. Ciasto ma formę babki więc można zabrać je sobą do pracy czy szkoły lub po prostu zjeść na jesiennym spacerze. 




Smacznego!
Weronika 

Komentarze

Popularne posty